Aurora Borealis Nedir?
Aurora Borealis daha bilindik adıyla Kuzey Işıkları, görenlerin aklını başından alan bir renk cümbüşü. Adeta usta bir ressamın paletinden gökyüzüne saçılan ebruli bir rüya…
Kuzey ışıkları seneler süresince hem insanların hem de bilim adamlarının dikkatini çekmiş eşi aynısı olmayan bir tabiat olayıdır. Kutuplarda, yer kürenin manyetik kısmı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi neticesi gökyüzünde meydana çıkan natural ışımalardır. Bu soluk kesen ışıkların hikayesi bizim yıldızımızda başlayıp, Bizim gezegenimizde son buluyor. En anlaşılır şekilde meydana konan bilimsel yaklaşım şöyle: Güneşten kopup gelen parçacıklar Dünyanın manyetik kısmı doğrulusunda kutuplara yönlendiriliyor ve atmosferde benzersiz ışımalar oluşturuyor. Atmosferdeki değişik atomlar değişik enerji seviyelerine sahipler. Bu amaçla, Güneşten gelen parçacıkların çarptığı atomun cinsine göre değişik miktarlarda enerji salınımı meydana geliyor. Bu da değişik renklerde Aurora oluşumuna amacıyla oluyor.
Kuzey ışıkları 70. Kuzey Enleminin etrafında büyük bir halka şeklinde kendini gösteriyor. Hem Kuzeyde Hem Güneyde, Astronomideki adı aurora olan bu fenomen, genellikle Kuzey ışıkları olarak adlandırılıyor. Esasında bu, çok da doğru bir ifade değil, zira auroralar gerçekte hem Kuzey, hem de Güney kutup yerlerinde görülebiliyor. Kuzeyde görülenlere Kuzey Işıkları (Aurora Borealis), güneyde görülenlere de Güney Işıkları (Aurora Australis) adı verilmesine rağmen, güney kutup yerlerinde Aborjinler dışında tarihsel bir yerleşim merkezi yokluğu namacıylaiyle Aurora Australis’ler çok ama çok fark eilmişler. Bu amaçla genellikle ”Kuzey Işıkları” ifadesi, hatalı olsa da derhal derhal her dilde kısaca auroralardan konuşmak amacıyla kullanılıyor.
Nereden, Ne Zaman İzlenir?
Kuzey ışıklarını seyredebilmek amacıyla doğru yer ve vakit seçilmesi çok önemli. Zamanlama amacıyla 11 senelik solar döngüsüne bakmak gerekiyor. Çünkü 11 senede bir güneşteki etkinlik maksimum düzeye ulaşıyor. Bu hareketlilik, Kuzey ışıklarının şiddetini ve görülme olasılığını artırıyor. Kuzey ışıkları gerçekte günün her vakitında dünyaya yansıyor ama gözle görebilmenin şartı gökyüzünün karanlık olması, en azından mavi saatlerin başlaması. Kuzey ışıklarına tanık olmanın en ideal anı ise gece ile gündüzün eşit bulunduğu ekinoks tarihleri (21 Mart ve 23 Eylül) ve onlara yakın günler. Kuzey ışıklarının parlaklığı 1 ile 9 derece arasında değişen değerlerle ölçülüyor. Bu görsel şöleni izleyeceğiniz bölümde havanın açık olması gerekiyor. Yağış varsa ışıkları görmek olası olmuyor. Bu benzersiz görüntü en iyi İsveç, Norveç, Finlandiya, İzlanda, Kanada ve Alaska gibi yerlerden izlenebiliyor.
Yorum Yap