Kışın bizi sıcak tutan yün giysilere karşı vefalı olur ve onlara iyi bakarsak, uzun yıllar eskitmeden kullanabiliriz.
Yünlü Çamaşırlar ve Örgülü Çamaşırlar Nasıl Yıkanır?
Kural 1: Yün giysiler elde yıkanmalıdır! Yünlülerinizi elde yıkamak biraz yorucu olabilir ama uzun ömürlü olmaları ve hep pırıl pırıl kalmaları için bu küçük zahmete katlanmak gerekecek.
♦ Yünlüler, deterjan yerine, rendelenip sıcak suda eritilmiş doğal sabunla yıkanmalılar. Yıkamadan önce ters çevril- meliler. Fakat şunu unutmayın: Yün için çok sıcak su da çok soğuk su da iyi değildir. Ayrıca, yünlüler çabucak yıkanıp durulanmalı, suda bekletilmemelidir.
♦ Yün giysilerdeki ter kokusundan kurtulmak için, 10 litre suya 1 yemek kaşığı kabartma tozu” formülünü kullanabilirsiniz. Hem ter kokusundan kurtulursunuz hem de yünlülerin renkleri canlanır. Ter kokusu için ayrıca, 10 litre su için 1-2 yemek kaşığı tuz veya sirke formülünü de kullanabilirsiniz. Yıkadıktan sonra, gliserinli suda (10 İt su için 1 çay kaşığı gliserin) durularsanız, yün daha yumuşak ve kabarık olur.
♦ Renkli yünlü giysileri durularken, durulama suyunun içine az sirke koyun, giysilerin rengi daha canlı olacaktır.
♦ Yünlünüzde yağlı bir leke varsa: 1 bardak kuru hardalın içine az su koyup katı bir karışım elde edin. Gazlı bezden geçirerek, 10 litre ılık (40-45 derece) suda eritip 2-3 saat bekletin. Giysilerinizi bu karışımda yıkayın, başka deterjan veya sabun kullanmayın.
♦ Tüylenmiş yünlü ürünün eskisi gibi güzel ve bakımlı görünmesi için, fasulye ıslattığınız suyu kullanın.
♦ Yünlülerinizi çamaşırlıkta kurutmayın. Giysiler modellerini kaybedebilir. Çamaşırlığa asmak yerine ıslakken havluya sarın, yavaşça sıkın ve beyaz çarşaf veya havlu ile örtülmüş masanın üzerine serin. Sakın güneş altında ve kalorifer üstünde kurutmayın.
♦ Örgü şalınızı yıkadıktan sonra, yumuşak bez üstünde masaya serip düzeltin ve köşelerinden çekip toplu iğne ile masaya sabitleyin